copy protect

vineri, 1 martie 2013

Şcoala de la Târgovişte: Concurs



Iniţiativa editării unei reviste a fost apreciată de Mircea Horia Simionescu (denominaţia „Târgoviştea literară” îi aparţine), în ideea de a promova cunoaşterea marilor valori ale literaturii române inspirate de duhul acestor locuri fără asemănare.
Această rubrică propune cititorilor să recunoască excerpte din creaţia lui Mircea Horia Simionescu.
Fiecare răspuns corect (indicând titlul volumului, pagina, editura, anul apariţiei) este răsplatit cu un exemplar din „Târgoviştea literară”, personalizat cu semnătura şi sigiliul directorului.
Numele câştigătorilor vor fi incluse într-o listă din care în fiecare an se extrage, prin tragere la sorţi, numele celui care obţine ca premiu un abonament anual.
Iată textul:
„Am scris primele mele pagini de literatură doar spre a oferi părinţilor un mic prilej de-a se mândri cu mine, pentru că de la şcoală mă întorceam numai cu note ruşinoase. Am perseverat, văzând că merge şiretlicul, consolidând singurul domeniu în care energiile mele izbuteau să se concretizeze şi să facă ceva demn de-a fi admirat, şi-acum, după ani, numesc acel refugiu şi diversiunea cu cuvinte mari: vocaţie, talent, misiune, înaltă conştiinţă a răspunderii. Tot aşa mai târziu, când a apărut dorinţa de a plăcea femeilor: neajutoratul care eram a simţit că poate suplini calităţi inexistente cu surogatul unor producţii manufacturate. O femeie, oricât de inteligentă ar fi, cade repede în cea mai lamentabilă admiraţie înaintea unuia care lucrează cu stele, cu melancolii şi cu metafore, şi-l preferă unui specialist cu picioarele pe pământ, un inginer expert în cuptoare Mennheim Am mers şi mai departe, cu pas mereu mai sigur, aproximaţia şi provizoratul le-am strâns în şuruburile unei discipline frecventate de atâţia alţii, le-am înfrumuseţat cu o explicaţie, dându-i acesteia aspectul unei raţiuni. Şi o cârtiţă arată frumos când îi înnozi la gât panglica roşie.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu